Esiintyjät

Henki kulkee -tapahtuman esiintyjien esittelyt aakkosjärjestyksessä

Juho Alakärppä

Simolaissyntyisen Juho Alakärpän soittoa on kuultu eritoten lied-pianistina laajasti kotimaassa, esim. Helsingin juhlaviikoilla, Espoon Urkuyö- ja aaria -festivaalilla, Rauma Festivossa, Mikkelin musiikkijuhlilla, Kangasniemen musiikkiviikoilla ja Lohtajan kirkkomusiikkijuhlilla. Ulkomailla hän on esiintynyt mm. Wienin Musikvereinissa, Berliinin filharmoniassa, Itävallan kulttuurifoorumissa New Yorkissa, Oxford Lieder sekä Oxford Arts -festivaaleilla ja Oslon oopperan lied-konserttisarjassa.

Tällä hetkellä Juho työskentelee vuoden mittaisella apurahakaudellaan erilaisten lied- kamarimusiikki- ja soolokonserttien sekä levytysten parissa. Historialliset pianot ovat tulleet tärkeäksi osaksi hänen työskentelyään esim. Franz Schubertin musiikin parissa sekä kuluvan kevään projektin, 1800-luvun suomalaisten naisten sävellyksien esittämisen myötä. Muusikon töidensä ohessa hän toimii tuntiopettajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa sekä Centria-ammattikorkeakoulussa. Hän on Suomen Lied-akatemia ry:n perustajajäsen ja toimi Aarne Pelkosen kanssa Helsingissä yhdistyksen syksyllä 2019 ensimmäistä kertaa järjestämän, Lied-musiikkiin keskittyvän Laulun valo -festivaalin taiteellisena johtajana.

Kuva: Mikko Mäntyniemi
Kuva: Mikko Mäntyniemi
Kuva: Anne Yrjänä
Kuva: Anne Yrjänä

Hannu Björkbacka

Hannu Björkbacka on toiminut Keskipohjanmaa-lehden elokuva-arvostelijana vuodesta 1989. Hän on Suomen arvostelijain liiton sekä Jussi-palkinnot jakavan Filmiauran jäsen.

Sodankylä-palkinto Sodankylän elokuvajuhlilla kesällä 2019 (yhä hallitseva mestari). Kokkola-palkinto kaupungin 400-juhlavuonna 2020.

.

Marko Hietala

Marko Tapani Hietala on suomalainen muusikko ja  raskaan rockin uranuurtaja Suomessa jo 1980-luvulta saakka. Tarot-metalliyhtyeen perustaja, bassokitaristi ja laulaja. Hänet tunnetaan Nightwishin entisenä pitkäaikaisena jäsenenä (2002-2021). Hän on laulanut myös Sapattivuosi- ja Northern Kings -yhtyeissä ja Raskasta joulua -projektissa. Hän perusti 1980-luvulla veljensä kanssa Tarot-yhtyeen. Hietala tunnettiin Tarotin alkuajoista lähtien taiteilijanimellä Marco Hietala, mutta toukokuussa 2019 ilmestyneen sooloalbuminsa yhteydessä hän otti käyttöön syntymänimensä Marko, jota hän käyttää jatkossa kaikissa projekteissaan.

Hääkuoro

Kaustisen Hääkuoro on ainutlaatuinen pelimannikuoro, jo vuodesta 1963. Kuoro täyttää siis tänä vuonna virkeät 60 vuotta. Aaro Kentalan perustamaa kuoroa johtaa nykyisin Markus Luomala. Hääkuoro on perussoinniltaan sekakuoro, jolla on kunnia esittää oman pitäjänsä tunnettujen kansansäveltäjien (Kreeta Haapasalo, Wiljami Niittykoski, Konsta Jylhä, Aaro Kentala, Asko Hanhikoski) tuotantoa. Kuoro on tehnyt runsaasti yhteistyötä kansanmusiikkiyhtye Tallarin, Purppuripelimannien sekä lukuisten muiden pelimannien kanssa. Konserttikiertueita kuoro on tehnyt Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan.

Juuri & Juuri

Juuri & Juuri on kaustislainen kotileipomoyritys, joka on nimensä mukaisesti keskittynyt hapanjuurileivontaan. Tämä tilausleipomo on paitsi pieni, myös nuori; Juho Isokangas perusti yrityksen vuonna 2022. Yrityksen perustamisen taustalla oli ajatus siitä, että jokaisella tulisi olla oikeus "pikkasen parempaan" jokapäiväiseen leipään. Juho on koulutukseltaan elintarviketieteiden kandidaatti, ja hän onkin aina ollut kiinnostunut elintarvikkeiden parissa työskentelystä.

Juurileivonnassa vähemmän on enemmän: vesi, jauhot ja suola sekä aika. Fyysisiä raaka-aineita on siis helpoimmillaan todella vähän mutta maku ja sitko kehittyvät, kun taikinalle antaa aikaa. Juurileipää ei varsinaisesti vaivata kuten pullataikinaa vaan taikinan gluteeniverkko vahvistuu veden ja ajan yhteisvaikutuksen myötä. Juurileipiä myös tyypillisesti kylmäkohotetaan jääkaapissa muutamista tunneista jopa vuorokauteen. Eri lämpötiloissa juuren eri mikrobit ovat pääosassa ja muokkaavat eri tavoin leivän aromia. Vaikka ainesosat ovat yksinkertaisimmillaan hyvin minimaaliset, ei tuotekehityksen lomassa vältellä rouheita, siemeniä, hedelmiä - leipään voit oikeastaan lisätä melkein mitä vain.

Leivän ohella leivomme myös muuta suolaista ja makeaa. Emme ratsasta trendeillä tuotteissa tai raaka-aineissa, vaan nojaamme mahdollisimman paljon aitoihin, perinteisiin raaka-aineisiin.


Kuva: Juho Isokangas
Kuva: Juho Isokangas

Tuomo Kemppainen 

Tuomo Kemppainen on työskennellyt näyttelijänä Kokkolan kaupunginteatterissa vuodesta 2004 alkaen. Näyttelijäntyön lisäksi hän on tehnyt näytelmäkäsikirjoituksia ja ohjaustöitä.

Kuva: Ulla Nikula
Kuva: Ulla Nikula

Kreeta-Maria Kentala

Aloitin viulunsoiton viisivuotiaana isä-Aaron kanssa kaustislaisena pikkupelimannina. Kotiseudullani Kaustisella oli teinivuosinani perehdyttämässä klassiseen soittoon Mauno Järvelä, Juha Kangas ja Kaija Saarikettu, ja suunta ammattimuusikoksi selkiytyi pikkuhiljaa kouluvuosien aikana. Isoa ymmärrystä musiikista ja soittamisesta kertyi myös Jennifer ja Endre Wolfilta Edsbergin musiikkikoulussa Tukholmassa. Siellä tapasin mestarikurssilla barokkiguru Reinhard Goebelin, ja tartuttamansa barokkiviruksen takia oli pakko lähteä hänen vanavedessään Kölniin hakemaan lisäoppia.

Olen kutsunut itseäni viulunsoiton sekatyöläiseksi. Olen viihtynyt sekä orkesterimuusikkona että erilaisissa opetustoimissa. Erikoisosaamisalueeni on barokkimusiikki. Käteen istuvat barokki- ja moderni viulu sekä monenlaiset, eri suuntiin käyrät jouset. Elokuussa alkava Suomen kulttuurirahaston kaksivuotinen taiteilija-apurahakausi mahdollistaa taas keskittymisen soittamiseen ja ohjelmien suunnitteluun. Johdan orkestereja konserttimestarin pultista ja soitan kamarimusiikki- ja soolokonsertteja - unohtamatta sitä, mistä kaikki lähti: kansanmusiikkia.

Iiro Ollila

Iiro Ollila on monipuolinen säveltäjä, muusikko ja improvisoija. Hän on säveltänyt konserttimusiikkia, musikaaleja, musiikkia sirkukseen ja draamaan, tanssiteoksiin, radioteoksia sekä musiikkia televisioon ja elokuviin. Hänen töitään on esitetty muun muassa Suomen Kansallisteatterissa (Karamazovin veljekset 2018), YLE Radioteatterissa (Koura-palkittu Taidenäyttely radiossa 2016), Tanssiteatteri Hurjaruuthissa (Talvisirkus-esitykset 2019, 2020, 2021 ja 2022) sekä lukuisissa Suomen teattereissa.

Ollilan ja Vesa Tapio Valon yhteistyö on jatkunut jo toista vuosikymmentä. Ollilan musiikkia on aiemmin kuultu Kaustisella Vesa Tapio Valon ohjaamassa ja Kaustisen Kansanmusiikkijuhlilla kantaesitetyssä 7 Veljestä -näytelmässä, joka nähtiin myös Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmistossa 2010. Tämän illan konsertissa kuultavat kappaleet on sävelletty Valon dramatisoimaan ja ohjaamaan, dramatisoituun konserttikokonaisuuteen Lumikuningas ja Musta Madonna, jonka Seinäjoen Kaupunginorkesteri kantaesitti vuonna 2017. Tämän illan esityksessä kappaleiden instrumentaaliosuudet toteutetaan suurimmaksi osaksi elektronisesti eli backtrackilta, jota Ollila itse ohjaa samalla kuin soittaa livesoittimia. Ollilan omat verkkosivut löytyvät osoitteesta iiroollila.fi

Kaustisen Pelimanniyhdistys

Kaustisen Pelimanniyhdistys ry eli PYH on ollut aktiivinen musiikkielämän vaikuttaja ja kehittäjä Kaustisella jo yli 50 vuotta. Yhdistyksen toimintaperiaatteena on vaalia kaustislaista kansanmusiikkiperinnettä, edistää sen harrastusta koko kunnan alueella ja tehdä sitä yleisesti tunnetuksi. Yhdistys toimii myös linkkinä paikkakunnalta muuttaneisiin kaustislaisiin musiikinharrastajiin. Tavoitteena on, että kaustislaista musiikkia kuullaan sekä arjessa että juhlissa tulevaisuudessakin. 

Wille Riekkinen 

Vilho (Wille) Riekkinen on teologi, joka toimi vuodesta 1996 vuoteen 2012 Kuopion hiippakunnan piispana. Papiksi Riekkinen vihittiin vuonna 1972 Kuopiossa ja vuonna 1978 hän suoritti teologian lisensiaatin tutkinnon ja ylemmän pastoraalitutkinnon. Teologian tohtoriksi Riekkinen väitteli vuonna 1980.

Ennen valintaansa piispaksi Riekkinen toimi seurakuntapastorina Puolangalla, Tuusniemellä ja Kuopiossa. Lisäksi Riekkinen on toiminut HNMKY:n pappina ja useissa kansainvälissä NMKY:n luottamustehtävissä sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Akateemisessa maailmassa Riekkinen on toiminut useaan otteeseen apulaisprofessorina Helsingin yliopistossa alanaan Raamatun alkukielet ja eksegetiikka. Lisäksi Riekkinen on dosenttina sekä Helsingin että Joensuun yliopistoissa (nykyisessä Itä-Suomen yliopistossa). Riekkinen on toiminut myös osa-aikaisena Tallinnan teologisen instituutin professorina. Seurakuntapastorin tehtävien lisäksi Riekkinen on toiminut Kirkon koulutuskeskuksen raamattukouluttajana ja Kirkkojen maailmanneuvoston raamattuteologina.

Lauri Sallinen

Lauri Sallinen tunnetaan omaäänisenä klarinetistina ja valovoimaisena esiintyjänä perinteisen klassisen kuin uudenkin musiikin saralla. Kamarimuusikkona hän on yksi Suomen kysytyimmistä klarinetisteista, jota kuullaan säännöllisesti musiikkifestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla - kuten Helsingin Juhlaviikot, Ultima Festival (Oslo), MATA Festival (New York), Classic con brio (Osnabrück), Musiikin Aika, Meidän Festivaali, Hiljaisuus-festivaali ja Crusell-viikko. Kuhmon kamarimusiikin vakiovieraita hän on ollut vuodesta 2010.

Sallinen on aktiivinen uuden musiikin tulkki, ja olennainen osa hänen muusikkopersoonaansa on läheinen yhteistyö monien nykysäveltäjien kanssa. Orkesterisolistina Sallinen on esiintynyt mm. Dala Sinfoniettan, Avanti! kamariorkesterin, Lapin kamariorkesterin, Saimaa Sinfoniettan sekä Mikkelin, Lappeenrannan ja Seinäjoen kaupungiorkestereiden kanssa. Klassisen konserttorepertuaarin lisäksi hän on kantaesittänyt Eero Hämeenniemen, Ilkka von Boehmin, Mikko Nisulan ja Markku Klamin klarinettikonsertot sekä soittanut Helen Grimen, Enno Poppen ja Benjamin Brittenin konserttojen Suomen ensiesitykset. Tulevana kautena kantaesityksen saavat Lotta Wennäkosken Klarinettikonsertto Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa sekä Outi Tarkiaisen teos klarinetille ja jousiorkesterille Kymi Sinfoniettan solistina.

Kuva: Katri Naukkarinen
Kuva: Katri Naukkarinen

Tallari

Pelimannimusiikin kehdosta Kaustiselta käsin Tallari on jo liki 40 vuotta pitänyt yllä suomalaisen juurimusiikin liekkiä toinen jalka syvällä perinteessä ja toinen tiukasti nykyhetkessä, sytyttäen arkistojen aarteet eloon ja luoden uutta. Tallari konsertoi ja kouluttaa, järjestää työpajoja, yhteissoittotilaisuuksia ja jameja, vaalii perinteisiä kansanmusiikin tyylejä, kokeilee, luo ja liikkuu rohkeasti taiteen rajapintoja puhkoen.

Ilona Salomaa-Uusitalo

Filosofian tohtori, erikoistunut aate- ja oppihistoriaan. Toiminut muun muassa Suomen Akatemian tutkijatohtorina sekä Helsingin yliopiston tutkijatohtorina. Tutkimusaiheina suomalainen tutkimusmatkailu, uskontotieteen oppihistoria sekä suomalainen antisemitismi. Monografia Valkoinen intiaani (2011, SKS) ja kokoomateos Hyljättiin outouden vuoksi (toim. Salomaa Ilona & Muir Simo 2009, Suomen Itämainen Seura, 37). Artikkeli "I Devote Myself to the Fatherland": Finnish Folklore, Patriotic Nationalism, and Racial Ideology" teoksessa Finland's Holocaust (2013, Palgrave MacMillan).

Luentoja ja seminaareja suomalaisen holokaustin luonteesta vuosina 2009-2013. Kaustisen musiikkilukion rehtori vuodesta 2017.

Kuva: Tommi Pesonen
Kuva: Tommi Pesonen

Vesa Tapio Valo

on Halsualla 1951 syntynyt, Vetelin yhteislukiosta ylioppilaaksi valmistunut kaustislainen, joka asuu Helsingissä. Valo opiskeli Helsingin yliopistossa pääaineena yleinen kirjallisuustiede ja estetiikka ja valmistui Teatterikorkeakoulusta dramaturgiksi. Hän on työskennellyt myös teatteriohjaajana, suomentaja, näytelmäkirjailijana ja viimeksi Seinäjoen kaupunginteatterin johtajana 2009-2016. Työtehtäviä on ollut sekä Suomessa, Saksassa että Venäjällä.

Valon suomennos Erich Kästnerin romaanista "Tuuliajolla Berliinissä" ilmestyi tänä vuonna. Valon ohjaus Ilkka Kuusiston oopperasta "Nainen kuin jäätynyt samppanja" nähdään ensi toukokuussa Helsingin Aleksanterin teatterissa ja sen jälkeen kiertueella.

"Muistelen lämmöllä viulunsoiton opintoja Juha Kankaan ja Anna-Liisa Fordellin opastuksella, Kaustisen kavalkadien ohjauksia sekä yhteistyötä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa: KPKO kantaesitti 1990 Kreeta Haapasalosta kirjoittamani ja Pekka Jalkasen säveltämän oopperan Seitsemän huivia. Se tapahtuma kuuluu elämäni tähtihetkiin. Harvinaista herkkua oli myös työ säveltäjä P-H Nordgrenin perustaman Kaustisen kamarimusiikkiviikon taiteellisena johtajana 2006-2009."


Jari Valo

Jari Valo (s. 1961) aloitti viulunsoiton 5-vuotiaana pikkupelimannina kotikylänsä Kaustisen perinteikkäässä ympäristössä. Keski-Pohjanmaan musiikkiopistossa aloitetut opinnot Juha Kankaan ja Mauno Järvelän johdolla jatkuivat 1978 Sibelius-Akatemiassa Ari Angervon opissa aina diplomitutkintoon asti 1982. Menestyksekkään ensikonsertin Valo soitti Helsingissä 1983. Kuopion viulukilpailun hän voitti kaksi vuotta myöhemmin. Jari Valo toimi Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin konserttimestarina sen perustamisesta lähtien vuoteen 1994, jolloin hän aloitti Radion sinfoniaorkesterin vuorottelevana 1. konserttimestarina. Valo työskentelee päätyönsä ohella solistina, pedagogina ja kamarimuusikkona sekä kotimaassa että ulkomailla. Hän on tehnyt lukuisia radionauhoituksia ja levyttänyt mm. Jean Sibeliuksen, Pehr Henrik Nordgrenin ja Anders Eliassonin viulu- ja kamarimusiikkia. Jari Valon instrumentti on Joannes Guadagnini v.n.1768. Kaustisen Kamarimusiikkiviikon taiteellisena johtajana Jari Valo toimi 2003–06.

Hannu Vapaavuori

Hannu Vapaavuori syntyi viime vuosisadan puolivälin tienoilla. Hän opiskeli pianonsoittoa ja kirkkomusiikkia Sibelius-Akatemiassa, valmistui kanttoriksi ja toimi muutaman vuoden kirkkomuusikon virassa. Viranhoidon ohella hän opiskeli teologiaa, hänet vihittiin papiksi ja hän siirtyi papin virkaan. Sitä hän toimitti sekä seurakunnassa että kirkkohallituksessa. Viranhoidon ohella hän suoritti teologian tohtorin tutkinnon ja jäi sitten eläkkeelle Haagan seurakunnan kirkkoherran virassa. Nykyisin hän asuu Helsingissä, mutta toimii tarvittaessa papin tehtävissä Keski-Pohjanmaalla.


Merja Wirkkala

Oopperalaulaja Merja Wirkkala on tehnyt pääasiallisen elämäntyönsä solistina Suomen Kansallisoopperassa. Hän on myös vieraillut muun muassa Wienin Valtionoopperassa ja Lontoon Covent Gardenissa. Hän on myös kanttoriurkuri ja toiminut eläkkeelle jäätyään kanttorina Helsingissä ja Keski-Pohjanmaalla.